Aangelegde natuur

Ook op Bali wordt rijst verbouwd in terrasvelden die trapsgewijs oplopen. In Jatiluwih vormen ze met andere gewassen schitterende vergezichten. Orchideeënliefhebbers halen hun hart op in Bali Orchid Garden.

Rijstterrassen Jatiluwih

Jatiluwih ligt in het centrale bergmassief van Bali en doet zijn naam die ‘werkelijk schitterend’ betekent, eer aan. Het dorp ligt op 850 m hoogte tussen eeuwenoude rijstterrassen. Een tocht hiernaar toe biedt het ene na het andere spectaculaire uitzicht over koffie- en cacaoplantages, kokosnootpalmen, bananen- en mangobomen en rambutans. De panorama’s vanaf de smalle, kronkelende 18 km lange weg naar Jatiluwih illustreren waarom deze rijstvelden genomineerd zijn als Werelderfgoed. Onze woordenschat schiet tekort om de rijke variatie aan groentinten recht te doen. Het zijn de mooiste rijstvelden van Indonesië en de vruchtbaarste van Bali. Deze streek wordt de graanschuur van het eiland genoemd. Het is de enige plaats ter wereld waar per jaar 3 rijstoogsten plaatsvinden. Al wandelend door de rijstvelden kun je het water volgen dat door slootjes en bamboe buizen wordt geleid. Onderweg staan verschillende eethuisjes waar het met een prachtig uitzicht goed (rijst) eten is. Het restaurant in Pacung kijkt uit over zowel rijstterrassen als over de heilige vulkaan Batukaru.

Orchideeëntuin

Vlakbij Sanur, in de zuidelijke punt, ligt Bali Orchid Garden. Beelden van de goden Brahma (schepper van leven) en Vishnu (beschermer van leven) verwelkomen de bezoekers. In deze mooie, rustige tuin zijn naast veel gewone en zeldzame Indonesische orchideeënsoorten, ook andere tropische bloemen en planten te zien zoals Bromelia’s. Een bijzonder souvenir is een uniek bloemendoosje. Door het bijgeleverde Gezondheidscertificaat mag het meegenomen worden naar Nederland. In de tuin kun je koffie-Luwak drinken die gemaakt is van in ieder geval de duurste koffiepit ter wereld. De pit wordt gewonnen uit de ontlasting van de Luwak (civetkat) die de pit binnenkreeg door het eten van de koffiebes. De speciale smaak van de koffie ontstaat doordat de, voor de civetkat onverteerbare pit gaat gisten. Na een flinke wasbeurt worden de pitten vaak geroosterd om de smaak te behouden. Het zoekproces is lastig en dit zorgt voor de exclusiviteit en de hoge prijs van de koffie. Per jaar wordt er wereldwijd niet meer dan 200 kg van deze koffie geproduceerd het meeste op Java en Sumatra.

Foto’s van Aangelegde natuur

Ligging