Praktische informatie

De officiële munteenheid op Bali is de Rupiah. Het prijsniveau op Bali ligt veel lager dan in Nederland maar door een schommelende wisselkoers kan het behoorlijk fluctueren.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De munteenheid op Bali is de rupiah (rp). Geld pinnen kan op het vliegveld en verder overal, behalve op Lembongan. Het is verstandig om een alternatief te hebben voor het geval er iets met uw pinpas is. Travellercheques worden steeds lastiger inwisselbaar, zeker als ze niet in Amerikaanse Dollars zijn. Het prijsniveau op Bali is veel lager dan in Nederland en bedienend personeel verwacht geen fooi. In restaurants kunt u als u tevreden bent over de bediening toch een fooi geven van 5000 rp. In de middenklasse en tophotels en -restaurants waar een toeslag van 21% voor belasting en service (plus-plus) gerekend wordt, hoeft u dit niet te doen. Het is aardig om taxichauffeurs, gidsen en bijvoorbeeld masseuses iets extra te geven.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiele telefoons werken prima op Bali, maar met uw eigen simkaart wordt u achteraf geconfronteerd met schrikbarend hoge kosten. Met een prepaid simkaart uit Bali vervallen de kosten voor inkomende gesprekken. Sommige maatschappijen hebben lage tarieven voor internationaal bellen. De lokale verkopers kunnen u hierover adviseren.

Internet

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Bali is internet populair, maar nog nauwelijks tot de woningen doorgedrongen. Hierdoor zijn er veel internetcafé’s. Tegen lage tarieven kunt u hier het web op met een vaste computer of uw eigen laptop. Ook veel hotels bieden, al dan niet gratis, toegang tot internet.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

U heeft een vaccinatie tegen gele koorts nodig als u zes dagen of korter voordat u Zuidoost-Azië binnenkomt een gebied heeft bezocht. Malaria komt op Bali niet voor, maar als u gebeten bent door een hond, aap of vleermuis dan zou deze besmet kunnen zijn met hondsdolheid. Bezoek in dat geval z.s.m. een arts. In de grotere plaatsen en toeristencentra zijn apotheken waar u ook terecht kunt voor eenvoudig medisch advies.

Raadpleegt u ook een arts als u griepverschijnselen heeft, zeker als die gepaard gaan van onder andere uitslag, pijn aan gewrichten en spieren en koorts. Het kan zijn dat u gestoken bent door een mug die Dengue, knokkelkoorts verspreidt. De muggen die deze ziekte verspreiden zijn vooral in het regenseizoen actief van 8.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Beschermt u zich op die tijdstippen met het insectwerende middel DEET.

Als buitenlander kunt u voor ernstige zaken het beste naar een van de twee privé klinieken in Kuta gaan. Het zijn het BIMC op de Jalan Ngurah Rai 100X of de, in dezelfde straat op nummer 505X gevestigde, International SOS medical Clinic. Neem uw zorgverzekeringpas mee. Het is (altijd) verstandig voor de zekerheid ook een reisverzekering af te sluiten. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. Met name goedkope, alcoholische mixdrankjes kunt u beter in het geheel vermijden, aangezien gevallen bekend zijn waarin de zeer schadelijke methylalcohol is toegevoegd.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bali is een relatief veilige plek waar maar zelden ernstige voorvallen plaatsvinden. Sinds de terroristische aanslagen is de veiligheidscontrole verscherpt. Uiteraard dient u zelf de normale voorzorgsmaatregelen te treffen. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie. Kijk uit voor zakkenrollers in drukke menigten en laat geen tassen of koffers onbeheerd achter. Laat u zich niet verleiden tot het gebruiken van drugs en neem vooral geen pakjes (met drugs?!) aan van vreemden. Op drugsbezit staan op Bali hoge straffen.

Overige informatie

Bron: tboothHK, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Bali:

  • Bij het bezoek aan een Hindoetempel dient u zich gepast te kleden (schouders bedekt en rok/broek tot onder de knie). Bij de ingang krijgt u een sarong (soort wikkelrok) met slendang (doekceintuur) aangereikt. Vrouwen mogen de tempel niet binnen tijdens hun menstruatie, als ze zwanger zijn of net een kind hebben gekregen.
  • Hoewel de Balinezen enorm tolerant en flexibel zijn, wordt het op prijs gesteld als u zich niet al te bloot in openbare ruimtes en over straat begeeft.
  • Voor de Balinezen is het hoofd het meest verheven deel van het lichaam. Raak een Balinees daar nooit aan. Aai een kind dus NIET over de bol.
  • Geef iets met uw rechterhand of met beide handen aan.
  • De netspanning op Bali is 220 Volt en Nederlandse platte stekkers passen in de meeste stopcontacten.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Bali: