Baden in bronwater

Water speelt in spiritueel opzicht een belangrijke rol op Bali. Op diverse mooie plekken mogen toeristen ook in het heilige en helende water.

Tirtagangga

Het waterpaleis Tirtagangga ligt 5 km ten noorden van Amlapura, de belangrijkste stad in Oost-Bali. Het paleis is in 1947 gebouwd door de laatste koning van Karangasem. Het is in de loop der tijd door natuurrampen voor een deel vernietigd maar desondanks nog zeker een bezoek waard. De door een bron gevoede vijvers vormen in een prachtig aangelegde tuin een sierlijk geheel met de grote Balinese beelden waaruit water stroomt. Deze watertuin is ruim 1 hectare groot en bestaat uit drie niveaus, ieder met eigen bassins. Bij aankomst valt meteen de elegante Nawa Sanga fontein op in het midden van het complex. De acht beelden rond deze fontein verbeelden het eeuwig streven van de kosmos naar orde en harmonie (Nawa Sanga). Van de enorme hoeveelheid schoon bronwater wordt eenderde gebruikt als drinkwater voor de stad Amlapura. De rest stroomt via het bovenste zwembad, het lagere zwembad en de vijvers tenslotte als irrigatiewater over de rijstvelden. Het water van één van de bronnen van Tirtagangga is heilig en wordt gebruikt bij ceremonies. Waar in vroeger tijden de koningen hun bad namen, zwemt en baadt nu de lokale bevolking maar ook toeristen zijn welkom. Het is een geweldige ervaring om hier een uurtje op te frissen en te relaxen met één van de mooiste uitzichten van Bali over de prachtig groene rijstvelden.

Warmwaterbronnen van Banjar

In Noord-Bali ligt, midden in de jungle, een bloemenrijke tuin met daarin de heetwaterbaden van Banjar. Het vulkanische bronwater is 37° C. Doordat het zwavelhoudend is, werkt het helend bij reumatische aandoeningen en huidklachten. Ook als je gezond bent van lijf en leden is het hier goed toeven. Het helende water stort zich uit monden van acht stenen naga (mythische wezens) in het eerste bad. Van daaruit stroomt het naar een tweede bad om van drie meter hoog als een massage straal neer te klateren in het derde bad . Vanaf het restaurant heeft u uitzicht op het gezellige tafereel van badende en zwemmende mensen.

Tirta Empul

De bijzondere tempel Tirta Empul, dat Heilig Bronwater betekent, is gebouwd rond de geiser van Tampaksiring. In dit complex vinden ook belangrijke reinigingsrituelen plaats.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Bali:

Foto’s van Baden in bronwater

Ligging