Kunst en nijverheid

De Balinezen staan bekend om hun kunstzinnige en ambachtelijke vaardigheden. Van oudsher was hun kunst bestemd voor Hindoeïstische ceremonies, maar onder invloed van de Nederlanders is dat verbreed.

Zilver- en goudsmeden in Celuk

Celuk is hèt goud- en zilvercentrum van Bali. Families van ijzersmeden hebben zich gespecialiseerd in het goud- en zilversmeden. De grote showrooms liggen aan de hoofdweg, de letterlijk honderden kleine ateliers in de achterafstraatjes. Met eenvoudig gereedschap worden, onder toeziend oog van de toerist, de schitterendste voorwerpen gemaakt. Vooral het gedetailleerde filigrain zilver oogst bewondering. In de hoofdstraat liggen de prijzen een stuk hoger dan bij de kleinere werkplaatsen waar wat minder keus is. U kunt ook uw eigen ontwerp van tekening laten maken.

Houtsnijden

Overal op Bali is een keur aan lokaal houtsnijwerk te koop. Oorspronkelijk was de houtsnijkunst voorbehouden aan priesters omdat de vaardigheid als godsgeschenk werd gezien. Inmiddels is het aantal voorwerpen en stijlen fors uitgebreid. Naast klassieke religieuze beeldjes staan nu o.a. (exotische) dieren en schilderijlijstjes. De meest verwerkte houtsoorten komen van Bali zelf. Speciaal is het heerlijk ruikende sandelhout, dat zacht en kostbaar is. Het wordt tot kleine snuisterijen verwerkt. Mas is één van de plaatsen rond Ubud met veel houtsnijwerkers waar u iets van sandelhout kunt laten maken. In Mas worden ook teakhouten stoelen, tafels en namaak antieke meubels gefabriceerd.

Schilderkunst

De Balinese schilderkunst is door Westerse ideeën en commerciële vraag sterk beïnvloed. De klassieke stijl bestaat uit kalenders en decoratieve doeken voor tempels en paleizen. In Ubud, zijn in het Neka kunst museum, het Agung Rai kunstmuseum en het Puri Lukisan museum de mooiste Balinese schilderkunst en de westerse invloed hierop te zien. De Neka kunstgalerie en de Agung Rai galerie bieden hoogwaardige schilderijen te koop aan.

Weven en batik

In vele plaatsen in Gianyar zijn batik- en ikatfabriekjes waar secuur werkende vrouwen zich op de vingers laten kijken. Bij Batikken worden stoffen (textiel) gedecoreerd met kleine puntjes. Het hele verfproces bestaat uit diverse kleurgangen waarin delen afwisselend gekleurd en met waterafstotende was worden behandeld. Ikat is een weefvorm waarbij meerdere kleuren draden worden gebruikt. In de plaats Tenganan wordt ook de zogenaamde dubbel-ikat gefabriceerd.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Bali:

Foto’s van Kunst en nijverheid

Ligging