Tempels (Pura)

Bali telt meer dan 200.000 (water)tempels. Zes daarvan zijn de meest heilige, de Kahyangan tempels, die een functie voor het hele eiland hebben. Ieder dorp heeft minstens drie tempels. Vrijwel elke familie heeft een ‘huistempel’.

Besakih

Het Besakih tempelcomplex is de moedertempel, het belangrijkste heiligdom van Bali. Net als ieder dorp op Bali heeft Pura Besakih drie tempels: de oorsprongstempel, de dorpstempel en de dodentempel, die hun rol voor het hele eiland vervullen. Hij werd in de 14de eeuw gebouwd op de heilige vulkaan Gunung Agung. Het complex ligt op 1000 meter hoogte en bestaat in totaal uit 23 tempels. Door de gespleten poort van de Pura Penataran Agung, betreedt u de terrasgewijs gebouwde tempel. Je hebt hier mooi uitzicht op de kustlijn van Bali. Speciaal bij deze tempel zijn veel inlanders die misbruik maken van onwetende toeristen en zich als gids willen verhuren. Het beste is om ze af te schudden en op eigen houtje te de tempel te verkennen.

Luhur Batukau

Op Gunung Batukau ligt Luhur Batukau, een van de zes meest heilige Kahyangan tempels op Bali. Een onderdeel hiervan, de meru (een heiligdom met een aantal daken boven elkaar) eert de beschermer van de berg en telt zeven daken. In deze pagode-achtige bouwwerken zijn kleine ceremoniële voorwerpen te vinden. Dit is de meest spirituele tempel die gewoon bezocht mag worden, alleen niet door 'Mad Ladies/Gentlemen', zo laat het bordje aan de ingang weten.

Luhur Ulu Watu

Aan de zuidkust ligt Pura Luhur Ulu Watu, een Kahyangan zeetempel. Aan weerszijde van de ingangspoort zijn beelden van Ganesha, de Hindoegod met het olifantshoofd. Deze uit de 11e eeuw stammende tempel van grijze koraalsteen staat op een 250 meter hoge, steile klif waarop de woeste golven van de Indische Oceaan uiteen spatten. Het uitzicht is adembenemend, zeker bij zonsondergang wanneer hier ook een Kecak- of apendans wordt opgevoerd.

Tanah Lot

Pura Tanah Lot is de meest bezochte en gefotografeerde tempel van Bali. De toegangsweg is in feite één grote toeristenmarkt. De tempel, die op een rots boven de zee uit toornt is tijdens eb via een zanddam te bereiken. In de tempel is een grot met -opmerkelijk- een zoetwaterbron. Beweerd wordt dat diegene die zijn partner naar Tanah Lot brengt voor hij trouwt, net zo gespleten zal eindigen als de tempel. Als u deze spirituele plaats iets voor het middaguur bezoekt, vermijdt u de drukte.

Maduwe Karang

De Maduwe Karang tempel is een van de intrigerendste tempels van Noord Bali. Hij is vooral bekend door zijn gebeeldhouwde panelen en het beroemde reliëf van een fietsende man, vermoedelijk een Nederlander die in 1904 de eerste fiets naar Bali bracht.

Tirta Empul

De bijzondere Tirta Empul tempel is gebouwd rond de geiser van Tampaksiring. In dit complex vinden ook belangrijke reinigingsrituelen plaats.

Foto’s van Tempels (Pura)

Ligging