Natuurparken

Op Bali is de natuur overal prachtig. Twee gebieden zijn aangewezen als respectievelijk Natuurreservaat en Nationaal Park, die tot doel hebben de oorspronkelijke Balinese flora en fauna te beschermen.

Batukaru Natuurreservaat

In centraal Bali ligt het natuurreservaat Batukaru. Het bestaat uit drie gedeeltes rond de 2275 meter hoge Gunung Batukaru. Het is één van de laatste ongerepte tropische regenwouden van Bali. In een dichte begroeiing staan immens hoge bomen die omwikkeld zijn met klimplanten. Ook metershoge varens en schitterende orchideeën groeien hier weelderig. Natuurlijk is ook de fauna uitbundig en divers. Halverwege de berg ligt de Luhur Batukaru tempel, een van de zes belangrijkste tempels van Bali. Vanwege zijn ligging in de jungle wordt hij ook wel tuintempel genoemd.

West Bali Nationaal Park

‘Taman Nasional Bali Barat’ is het enige nationale park van Bali. Het is in 1941 door Nederlanders gesticht om flora en fauna te beschermen en omvat 19.000 hectare in de noordwestelijke punt van Bali. Aangrenzend is nog eens 55.000 hectare beschermd mangrovegebied en 7000 hectare kust en zee met koraalriffen, inclusief de duiklocaties van Menjangan. Daarmee is ongeveer een tiende van de oppervlakte van het druk bevolkte eiland, beschermd natuurgebied. Een groot deel van het park is alleen te voet toegankelijk. Een groot deel van het gebied heeft de oorspronkelijke kustsavanne vegetatie met bomen die in de droge periode hun blad verliezen. De tropische regenwouden, die het hele jaar door regen nodig hebben, liggen vooral op de zuidelijke hellingen. In de laaggelegen kuststreek zijn uitgestrekte mangrovebossen. Midden in het park zijn de resten van vier vulkanen die miljoenen jaren geleden actief waren. In het park leven wel 200 plantensoorten en ook de fauna is goed vertegenwoordigd. Veel van de 300 op Bali voorkomende vogelsoorten leven in hier. Hun zang vormt samen met het ritme van de ruisende bomen een natuurlijke symfonie. De laatste tijger werd in 1937 doodgeschoten.

Foto’s van Natuurparken

Ligging