Ubud

Het mooi gelegen Ubud staat bekend als het kunstencentrum van Bali, waar ook bezoekers de mogelijkheid hebben zich iets van de Balinese kunst eigen te maken.

Ubud en de omringende dorpen vindt u in het zuidwestelijke binnenland van Bali midden tussen groene rijstvelden. Doordat het ook in de heuvels ligt is het hier koeler en natter dan in het zuiden. Ubud is hèt kunstcentrum van Bali, waar veel expats wonen. Doordat Ubud rond 1900 een (Nederlands) protectoraat werd, was er nauwelijks inmenging in het bestuur en helemaal niet in het dagelijks, culturele en religieuze leven. Met instemming en medewerking van de toenmalige ‘vorst van Ubud’, gaf een groep kunstenaars waaronder de Duitser Walter Spies, rond 1936, de plaatselijke kunst een extra impuls en introduceerde nieuwe technieken en ideeën. Bovendien promootte hij de Balinese kunst wereldwijd. Zo werd Ubud een trekpleister voor kunstliefhebbers en kunstenaars en zag een grote hoeveelheid aan kunstscholen en ateliers het licht. In de talloze galeries worden ook nu te kust en te keur schilderijen, houtsnijwerken, stenen beelden en batik aangeboden.

Saren tempel

De Saren tempel en het Paleis, waar de lokale Koninklijke familie woont, staan in het centrum van Ubud. U kunt een groot deel van het terrein met de uitbundig geornamenteerde gebouwen bezoeken en er zelfs overnachten. In de zwoele avondlucht hoort u kikkers en insecten enthousiast samen met gamelanorkesten musiceren. Iedere avond worden Balinese dansen van een uitzonderlijk hoge kwaliteit uitgevoerd. Tegenover het paleis ligt de kunstmarkt. Als u goedkope souvenirs zoekt, kunt u hier uw slag slaan. De sortering van snuisterijen is enorm en door de grote concurrentie, is afdingen niet moeilijk.

Musea

Een van de vele musea in Ubud is het uit drie paviljoens opgetrokken Museum Puri Lukisan. Het eerste van de paviljoens bevat vroege werken uit Ubud en omgeving, waaronder schilderijen in de klassieke Wayang-stijl. In het tweede is, naast kleurrijke schilderijen in de ‘Young Artist” stijl, een goede selectie van moderne traditionele werken te vinden. Het laatste paviljoen heeft wisselende exposities. In de zes hectare grote Botanische Tuin van Ubud kunt u de verhalen ontdekken van de planten die Bali zo groen maken. Een wandelroute leidt door thematische tuinen als een orchideeën- en een lotustuin. Elders is te zien waar kaneel en vanille hun oorsprong vinden. Ook voor meer actieve leergierigen is genoeg te doen: onder meer kook- en batikcursussen of een beginnerscursus Balinese dansen. Sinds 2006 is Ubud nog populairder geworden door hier spelende en ook verfilmde bestseller Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Bali:

Foto’s van Ubud

Populaire accommodaties in Ubud

Alila Ubud 8.1
3 aanbieders
vanaf €1453
Santi Mandala Villa & Spa 8.2
3 aanbieders
vanaf €1075

Bekijk alle 89 accommodaties op Bali

Ligging