Singaraja

In Singaraja, ooit het centrum van de Nederlandse macht, zijn nog restanten uit deze periode te vinden. Deze drukke havenstad van Noord Bali herbergt een bijzondere cultuurmix.

Singaraja, dat ‘leeuwenkoning’ betekent, ligt aan de noordkust van Bali. Na Denpasar is het met 100.000 inwoners de één na grootste stad van Bali. Het is een aardige, goed bereikbare plaats die een bezoekje meer dan waard is. Singaraja was ooit het centrum van de Nederlandse macht op Bali en tot de onafhankelijkheid van Indonesië in 1953 het administratieve centrum voor de lage Sunda eilanden. Het is een van de weinige plaatsen op Bali waar nog resten van de Nederlands-Indische tijd te zien zijn. Zo zijn hier mooie lanen met aan weerszijden bomen en in de Jalan Imam Bonjol staan nog diverse art deco gebouwen uit het koloniale verleden. Bij de oude haven herinnert het opvallende Yudha Mandala Tama Monument aan een vrijheidsstrijders die niet opgewassen waren tegen de Nederlandse vuurkracht. Niet ver daarvandaan kunt u langs oude grachten wandelen en een voorstelling maken hoe belangrijk deze koloniale haven tot in de tweede wereldoorlog was. Singaraja heeft naast de Nederlandse ook Chinese en Moslim invloeden. Zo staat hier onder andere de kleurrijke Chinese tempel Ling Gwan Kiong.

Universiteiten

Tegenwoordig is Singaraja met twee universiteiten het belangrijkste onderwijskundige en culturele centrum van Bali. De Gedong Kirtya bibliotheek is in 1928 opgezet door de Nederlanders. Hier worden Nederlandse publicaties vanaf 1901 bewaard en bovendien een verzameling lontar boeken, gemaakt van gedroogde palmbladeren en exemplaren van de nog oudere gegraveerde koperen platen, de prasasti.

Tempels

De Pura Jagat Natha, in Singaraja is de grootste tempel van Noord Bali, die meestal niet is opengesteld voor buitenlanders. Enkele van Bali’s belangrijkste tempels liggen in de buurt van Singaraja. Eén daarvan is Pura Beji in Sangsit, een prachtig voorbeeld van de kleurrijke architectuur van het noorden. Pura Maduwe Karang in Kubutambahan is de tempel met het reliëf van een Nederlandse fietser.

Sawan

Sawan ligt enkele kilometers landinwaarts van Singaraja. Het staat bekend vanwege de productie van gamelangongs en –instrumenten. U bent welkom om hier een kijkje te nemen. Vlak buiten Sawan zijn koutwaterbronnen, die allerhande ziekten zouden genezen. Jaarlijks wordt in Singaraja en de omliggende dorpen in mei of juni het Bali Kunst Festival van Buleleng gehouden. Een week lang treden de beste streekdansers en -muzikanten op. Het Noord Bali festival in augustus staat in het teken van de traditionele kunsten uit dit gebied.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Bali:

Foto’s van Singaraja

Ligging