Denpasar

Een dagtocht naar Denpasar, de hoofdstad van Bali is een voor de liefhebbers van winkelen, markten en musea de moeite waard. U zult die dag weinig moeite hebben iets te eten te vinden.

Denpasar is sinds 1958 de hoofdstad van de provincie Bali. De stad grenst aan Kuta, Sanur en Seminyak en breidt zich nog steeds uit. Naast de regering is hier ook een groot deel van de zakelijke en toeristische infrastructuur van Bali gevestigd. Denpasar is niet het voorbeeld van een tropisch paradijs, maar als het commerciële hart van Bali toch de moeite van een bezoek waard. De stad is druk en ‘ruimte’ is er alleen in de wijk Renon, waar de regeringsgebouwen en ook nogal wat grote zakenkantoren staan. Het Bajra Sandhi Monument in Renon is gewijd aan de strubbelingen die de Balinezen met hun diverse vijanden hadden. Het interieur van dit enorme monument is al even indrukwekkend als de aanblik van buiten. In de met mooie materialen versierde toren bieden maquettes een overzicht van de Balinese geschiedenis. Een daarvan toont de strijd van de koning van Badung tegen de Nederlanders in 1906. Het Museum Negeri Propinsi Bali is een overzichtelijk volkenkundig museum met veelal Engelse bijschriften. In de verschillende paviljoens, veelal in Balinese stijl opgetrokken, treft u onder meer een prehistorische collectie, danskleding en maskers, attributen ten behoeve van de Balinese religie en een enorme collectie gevarieerde textiel aan. Ook in Denpasar zijn de Westerse winkelcentra doorgedrongen. De markten waar lokale producten te koop zijn liggen ten zuiden van het centrum van Denpasar. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is de bedrijvigheid op Pasar Badung enorm. Alles wat op Bali verbouwd en geproduceerd wordt kunt u hier vinden, vaak tegen spotprijzen.

Kumbasari

Aan de andere kant van de rivier heet de markt Kumbasari. In dit gebouw met vier bouwlagen vindt u zowel levensmiddelen als kunstnijverheid, schitterende stoffen en met goud gedecoreerde kostuums. In de kleurenrijkdom van de winkeltjes en stalletjes zult u snel vergeten dat u in een moderne gebouw winkelt. In de hele stad is een keur aan eethuizen en restaurants te vinden, met maaltijden uit alle windstreken, voor elke beurs. Het jaarlijkse Bali kunstfestival wordt in Taman Wedhi Budaya in het Oosten van Denpasar gehouden van half juni tot half juli.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Bali:

Foto’s van Denpasar

Ligging