Vervoer op Bali

Een auto met chauffeur is een zeer goed alternatief voor een huurauto. Het verkeer is met name in het zuiden en de daar liggende steden enorm druk en onoverzichtelijk.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Autoverhuurbedrijven vindt u op de luchthaven en in praktisch alle grote steden en toeristencentra op Bali. Niet veel mensen huren op Bali bij de grote internationale firma’s. Over het algemeen moet u de auto terugbrengen waar u hem gehuurd heeft. Enkele verhuurders staan toe dat u de auto op het vliegveld achterlaat. Automobilisten hebben op Bali een internationaal rijbewijs nodig. Controleer samen met de verhuurder de auto op eventuele beschadigingen vóór u hem in ontvangst neemt en doe dit ook als u hem inlevert. Het is raadzaam niet alleen de prijzen van verhuurbedrijven te vergelijken, maar vooral wat er voor de genoemde prijs wordt geleverd: verzekering(en), eigen risico, afkoop bij diefstal of schade, enz. Op Bali wordt links gereden en buiten de grote steden en het zuiden levert autorijden meestal weinig problemen op zolang u zich aanpast aan de algemene gebruiken op de weg. U moet ruimte geven aan alles wat voor u op de weg verschijnt. Op Bali wordt links en rechts ingehaald en de weg wordt zo optimaal mogelijk benut, men houdt zich niet aan zijn ‘baantje’. Toeteren is een vriendelijke manier van waarschuwen dat u eraan komt. Houdt u rekening met het kleurrijke straatbeeld van auto’s, voetgangers, eindeloze hoeveelheden scooters, fietsers, honden, koeien, kippen en eenden. Draag altijd een veiligheidsriem. De wegen zijn over het algemeen verhard en redelijk begaanbaar. In het zuiden en de grote steden is autorijden uitermate lastig. De straten zijn overvol en vaak staat het verkeer vast. Ook het eenrichtingsverkeer maakt het er niet gemakkelijker op. Het kan ieder moment gebeuren dat een weg tijdelijk is afgesloten vanwege een ceremonie, u bent per slot van rekening op Bali. Het is dan ook sterk aan te raden een auto met chauffeur huren dat met wat onderhandelen zeker niet duur hoeft te zijn.

Scooters en motoren

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een scooter of motor huren is ideaal als u de omgeving wilt gaan verkennen. Waar veel toeristen echter geen rekening mee houden is dat de meeste scooters op Bali eigenlijk motorfietsen zijn met een cilinderinhoud van ongeveer 100 cc. Daar hebt u officieel een motorrijbewijs voor nodig. Indien u niet in het bezit van een A rijbewijs bent kan dit bij een ongeval (extra) vervelende consequenties hebben. Bij twijfel hierover neemt u het best contact op met uw (reis)verzekeraar. Een helm is verplicht.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Taxi's rijden voornamelijk in de grote steden en toeristencentra van Bali. Ze zijn ruim voorradig en echt voordelig. Verreweg de grootste taxi-onderneming is Bluebird. Al hun voertuigen zijn uitgerust met een meter, maar ook andere maatschappijen hebben metertaxi’s. Bij afwezigheid van een meter moet u vooraf over de prijs onderhandelen en komt u meestal duurder uit. In de toeristensteden zult u vaak “transport?” horen roepen door motorfietstaxi's die de passagiers in razende vaart naar hun bestemming voeren. De ritprijs moet vooraf worden afgesproken.

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De belangrijkste vorm van openbaar vervoer op Bali is de bemo, meestal een minibusje waar 12 opeengepakte personen in passen. Afhankelijk van uw eigen beleving kan het reizen per bemo deel uitmaken van uw Bali-avontuur of worden tot uw ergste nachtmerrie. Reizen per bemo gaat in ieder geval niet snel. Per bus of grotere minibus verloopt de trip aanmerkelijk vlotter wat vooral handig is voor de grotere afstanden. De bussen vertrekken van dezelfde terminals als de bemo’s. Tenslotte kent Bali nog de toeristenbussen. Deze shuttlebussen zijn comfortabeler en sneller dan het openbaar vervoer. Met een groep kunt u ze zelfs charteren.