Achtergrond van Bali

Bali is een eiland van de Indonesische archipel. Het is overwegend Hindoeïstisch en heeft ruim drie miljoen inwoners. Sinds de onafhankelijkheid van Nederland is Bali een provincie van de republiek Indonesië.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het eiland Bali is een provincie van Indonesië, dat, na van Nederland te zijn geweest, onafhankelijk werd in 1945. Het Hindoeïstische Bali ligt in Zuidoost Azië en heeft ruim 3 miljoen inwoners. Al in de prehistorie was Bali bewoond. Aangenomen wordt dat het Hindoeïsme vanuit India in de 7e eeuw ook naar Bali kwam. Van lieverlee won de Islam in de Indonesische archipel terrein op het Hindoeïsme tot in 1520 het laatste deel van buureiland Java zich daartoe bekeert. De Balinezen weten de Hindoe cultuur echter in ere te houden. In die periode laat de Hindoe priester Nirartha veel tempels bouwen. De eerste Nederlanders kwamen in 1597 bij Kuta aan land. Twee ervan waren meteen verliefd op het eiland en wilden niet meer terug, toen al! In 1908 viel Bali onder Nederlandse controle na het eervolle gevecht op leven en dood (paputan) van de laatste van de Balinese koninklijke families. Bali heeft ook hierna veel (onderlinge) strijd gekend. In de recente historie is een tweetal bomincidenten geweest, die door Indonesische islamitische terroristen zijn uitgevoerd. Na een periode waarin buitenlanders het eiland meden, bloeit het toerisme als nooit tevoren. In 2010 bezochten bijna 2, 5 miljoen bezoekers dit paradijselijke tropische eiland.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bali is een van de 33 provincies van de republiek Indonesië. Het eiland ligt iets ten zuiden van de evenaar tussen de eilanden Java in het westen en Lombok in het oosten. Ten noorden van Bali ligt de Javazee en in het zuiden de Indische oceaan. Bali heeft een oppervlakte van 5636 km².

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een vulkaanketen die van oost naar west loopt, deelt het eiland in tweeën. Enkele vulkanen zijn nog actief zoals de hoogste berg Agung en de berg Batur (respectievelijk 3142 en 1717 meter hoog). De noordzijde van de vulkaanketen is steil en vandaar uit loopt een smalle strook laagland tot de kust. De veel glooiendere zuidhelling is een vruchtbare vlakte met hierin vier bergmeren, waarvan Batur verreweg het grootste is. De meeste prachtig witte stranden liggen in het zuiden. Bij de provincie Bali horen ook enkele kleinere eilanden. In de zeeën rond Bali zijn op diverse plaatsen koraalriffen te vinden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bali telt ruim 3 miljoen inwoners. Ongeveer 80% van hen is Hindoe. Het aantal niet-Hindoes neemt toe door immigratie uit de naburige eilanden Java en Lombok. Het zuiden heeft de grootste bevolkingsdichtheid, daar werken veel mensen in de toeristensector. Ook de visserij, handel en kunstnijverheid vormen bronnen van inkomst maar de meeste Balinezen zijn boer. Het leven van de inwoners draait om hun geloof. Het hele jaar wijdt de Balinees zich aan kleine of grote ceremonies en de voorbereiding daarvan. Wees niet verbaasd als plotseling een belangrijk kruispunt is afgesloten vanwege één of ander ritueel. Veel plaatselijke zaken worden geregeld door de Banjar, de gemeenschap van bewoners. Deze komt voor vergaderingen en bijvoorbeeld gamelanconcerten bijeen in de Bale Banjar, een soort buurtcentrum. Vrijwel iedere Balinees spreekt ook Indonesisch en bij de uitermate vriendelijke bevolking kunt u ook met Engels heel aardig terecht.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Balinese architectuur is zowel spiritueel, mystiek als functioneel. Hij brengt dood en leven tezamen, eert de goden en weert de boze geesten. Bij het bouwen houden de Balinezen onder andere rekening met de hiërarchie van ruimte, het evenwicht in het universum, de menselijke maten en verhoudingen en de puurheid van materialen. Ieder Hindoe-huis heeft een familietempel en ieder dorp heeft minstens drie openbare, rijk versierde tempels, met de beeldbepalende meru (meervoudige daken). Ook de karakteristieke gespleten toegangspoorten bepalen het beeld van Bali.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Bali: