Eten en drinken op Bali

De meeste Nederlanders vinden het Balinese eten heerlijk. In de restaurants en de vele eetstalletjes langs de weg wordt iedere dag vers eten bereid dat al uw smaakpapillen prikkelt.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In een Balinese maaltijd zijn alle smaken vertegenwoordigd: zoet, zuur, bitter, zout, scherp en wrang. Rijst is het hoofdvoedsel en dit wordt beschouwd als godsgeschenk. Rond de rijst worden stukjes kip, wat varkensvlees, tempé, tahoe, ei, diverse soorten groenten en knapperige kroepoek gerangschikt. Dit heet nasi campur. De dagelijks versgemaakte sambal is de handtekening van de warung (eetkraampje) en zorgt voor het pittige karakter. Een beroemd niet te versmaden Balinees gerecht is babi guling, geroosterd speenvarken. Een ander traditioneel gerecht is ayam/bebek betutu, geroosterde kip of eend. De speciale Balinese saté, de sate lilit, bestaat uit gemalen vlees, vis of kip, vermengd met allerlei kruiden. Op Bali komen vegetariërs niets te kort. Probeert u eens één van de talrijke hartige en zoete snacks in de meest fantastische kleuren. Als u een biertje wilt, vraagt u om een Bir Bintang. Wijn is erg duur op Bali. Houdt er rekening mee dat de plaatselijke sterke drank arak, gemaakt van gefermenteerd suikerriet, door destillatie 60-70 % alcohol bevat. Overal vindt u verse tropische vruchtensappen. Kokossap drinkt u met een rietje direct uit de grote noot. Balinese koffie en ook thee worden veel gedronken.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Balinese vrouw des huizes gaat zeer vroeg naar de markt om dagverse producten te kopen. Dan bereidt zij alle maaltijden van die dag, een intensief karwei. Zo wordt de sambal lang gestampt en gewreven zodat alle ingrediënten goed mengen en heel fijn zijn. De belangrijkste maaltijd van de dag vindt aansluitend aan het koken plaats, zo om een uur of elf. Wat overblijft wordt afgedekt bewaard. De Balinees eet daarvan als hij honger heeft. Daarnaast koopt hij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso (een soort bouillon met balletjes). Hij eet vaak met de hand en anders met lepel en vork.

Supermarkten en winkels

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten vindt u vooral in de grote steden en toeristencentra. De dagelijkse boodschappen zijn hier verkrijgbaar. Verder struikelt u in Bali over kleine winkels die allerhande groente, eieren, kruiden, snacks en drinkwater verkopen.

Straatverkoop

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Bali zijn veel rondtrekkende straatventers. De handelaren van de mobiele kraampjes met twee wielen en een poot, die kaki lima of ‘vijfvoet’ worden genoemd (inclusief twee voeten van de verkoper!) zijn gespecialiseerd in één product. Ze verkopen o.a. geroosterde mais, bakso, pinda’s, vruchten of ijs. Naast de kaki lima toeren ook verkopers op met lekkernijen volgeladen (brom)fietsen door de woonwijken en de toeristenoorden. Zij hebben allemaal een eigen herkenbaar geluid.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Markten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De meest sfeervolle plek om boodschappen te doen is de lokale markt waar levensmiddelen, souvenirs, textielproducten en huishoudelijke artikelen worden verkocht. In praktisch alle grote plaatsen op Bali vindt u wel één of meer dag- en avondmarkten.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bali biedt een breed scala aan restaurants, eethuisjes (warungs) en eetkraampjes. In Jimbaran zijn de beroemdste visrestaurants van Bali. Zowel hier als in Sanur kunt u met uw voeten op het strand genieten van zowel uw maaltijd als het uitzicht. Naast de traditionele eethuisjes zijn in de toeristencentra ook westers georiënteerde restaurants te vinden. De prijzen lopen enorm uiteen, maar u kunt al kostelijk eten voor nog geen anderhalve Euro.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het leidingwater is officieel drinkwater, maar zelfs de Balinezen drinken het niet. U dient het water voor consumptie te koken, maar beter is om flessen mineraalwater te gebruiken.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Bali: