Evenementen op Bali

Bijna iedere bezoeker wordt gegrepen door de overgave waarmee de Balinezen hun Hindoe religie beleven. In vele kleurrijke festivals en de beroemde Balinese dansen komt die beleving goed tot uiting.

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bali heeft naast religieuze festivals ook enkele andere populaire evenementen. Het Bali Art Festival of Buleleng is een muziek- en dansfestival dat in mei of juni in Singaraja plaatsvindt. Vanaf midden juni staat de stad Denpasar vier weken in het teken van het Bali Arts Festival dat plaatsvindt in de Taman Wedhi Budaya Arts. Als u Bali in deze periode bezoekt kunt op een eenvoudige manier kennis maken met de grote variëteit aan traditionele kunst van het eiland: dansen, muziek en andere kunsten zoals houtsnijwerk. De opening ceremonie, de parade en de balletten zijn echte spektakels. In september of oktober vindt het Kuta Karnival plaats. Tijdens het festival kunt u parades bewonderen, culturele shows, kunst- en strandsporttoernooien en nog veel meer.

Vliegeren

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Bali is vliegeren tot kunst verheven. Met een hoogte van 10 meter en staarten van ruim 100 meter zouden de vliegers de wens voor een goede oogst in de oren van de goden fluisteren. In de maand juli komen Balinese en internationale teams naar Sanur voor het jaarlijkse Bali Kite Festival.

Dansvoorstellingen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bali kent meer dan twaalf verschillende dansvormen, elk met een strakke choreografie, waarbij ook de belangrijke gezichtsuitdrukkingen vastliggen. Het vereist grote discipline om deze dansen op hoog niveau uit te voeren. Tijdens alle festivals en ceremonies op Bali wordt gedanst, maar rond de plaats Ubud zijn de voorstellingen van hoge kwaliteit. Zij worden ’s avonds gehouden en duren vaak uren. Speciaal voor de toeristen bieden veel hotels een ingekorte versie van diverse dansen, zoals de Barong, de Kecak en de Legong.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tempelfestivals en ceremonies

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tijdens uw verblijf op Bali zult u regelmatig onverwacht in aanraking komen met één van de Hindoe ceremonies voor tempels en goden. De vaste ceremonies, waaronder de tempelfestivals keren ongeveer iedere 210 dagen terug. Tijdens een tempelfestival is er de hele nacht muziek, dans, eten en plezier. En overdag is een processie van een lange rij traditioneel geklede vrouwen die manden op het hoofd torsen met kunstig opgestapelde vruchten en bloemen, die in de tempel geofferd worden. Bij uw accommodatie kunt u navragen wanneer zo een festival plaatsvindt. Toeristen zijn hier welkom, maar houdt u op de achtergrond en kleedt u zich gepast (armen en benen bedekt). Afgezien van de tempelceremonies kent het leven van de Balinees ook veel persoonlijke religieuze ceremonies. De allerbelangrijkste is de crematie. Aangezien een groot deel daarvan zich op straat afspeelt kan het goed zijn dat u tijdens uw verblijf op Bali wordt opgehouden door een stoet van mensen achter een draagbaar van een overleden familielid. De belangrijkste algemene Hindoe feesten zijn Galungan en Kuningan. Het Hindoe Nieuwjaar, Nyepi valt in maart of april. Die dag is er een van totale stilte. Niemand mag zijn huis uit en het vliegveld is gesloten.